Ad Verschoor
Donateur
Tsjechische wetenschappers doen hard hun best om de binnenlandse knoflook, die van de markt verdreven wordt door importknoflook uit China, te redden. In de afgelopen jaren werd een uitgebreide verzamelingen van rassen bij elkaar gebracht.
Knoflook is een van de meest populaire groenten in de Tsjechische keuken. De jaarlijkse consumptie wordt geschat op 6500-7000 ton. Toch werd de teelt de afgelopen jaren behoorlijk gereduceerd. In 2010 werd zo'n 1.500 ton knoflook geproduceerd in Tsjechië.
De grootste vijand van de Tsjechische knoflook is de import van Chinese knoflook, die de eigenschappen en het formaat van de nationale soort bij lange na niet bereikt, maar wel veel goedkoper is en dus de voorkeur van consumenten heeft.
Om de nationale knoflook te beschermen, hebben wetenschappers zich nu gewend tot de cryopreservatie. Hierbij wordt knoflook opgeslagen in magazijnen met temperaturen rond de 200 graden onder nul, waardoor hij op de lange termijn bewaard kan worden zonder verlies van fysiologische kwaliteiten na het ontdooien. De knoflook kan zo tientallen en zelfs honderden jaren bewaard worden.
Het probleem van de vervanging van nationale knoflook door goedkoop Chinees aanbod is ook aanwezig in andere Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Spanje, een van de grootste knoflookproducenten ter wereld. Maar er is geen enkel land met zo veel verschillende soorten als Tsjechië. De totale collectie, die zich in een wetenschappelijk centrum in Olomouc bevindt, bevat 640 verschillende soorten, waarvan sommige nergens anders op de wereld voorkomen.
Toch blijven binnenlandse knoflookgewassen verdwijnen. Twintig jaar geleden werd er nog 1.300 hectare beplant. In 2010 was dit slechts 70 ha. "Het probleem is dat knoflook zich niet reproduceert door middel van zaden, maar via de bulbils, die de hoofden van de plant vormen. Een nieuw gewas is dus afhankelijk van hoeveel knoflook er wordt verbouwd en de weersomstandigheden. Als er een kleine binnenlandse productie is, hebben wetenschappers niet voldoende materiaal voor onderzoek en het vinden van nieuwe methodes om de groente in stand te houden," aldus wetenschappers.
Er is nog hoop voor de Tsjechische knoflook en nationale wetenschappers. Consumenten raken zich recent meer bewust van de bedreiging die de importknoflook voor hun nationale kwaliteitsproduct vormt en beginnen de voorkeur te geven voor kwaliteit, ondanks de hogere prijs.
Bron: Radio.cz
Knoflook is een van de meest populaire groenten in de Tsjechische keuken. De jaarlijkse consumptie wordt geschat op 6500-7000 ton. Toch werd de teelt de afgelopen jaren behoorlijk gereduceerd. In 2010 werd zo'n 1.500 ton knoflook geproduceerd in Tsjechië.
De grootste vijand van de Tsjechische knoflook is de import van Chinese knoflook, die de eigenschappen en het formaat van de nationale soort bij lange na niet bereikt, maar wel veel goedkoper is en dus de voorkeur van consumenten heeft.
Om de nationale knoflook te beschermen, hebben wetenschappers zich nu gewend tot de cryopreservatie. Hierbij wordt knoflook opgeslagen in magazijnen met temperaturen rond de 200 graden onder nul, waardoor hij op de lange termijn bewaard kan worden zonder verlies van fysiologische kwaliteiten na het ontdooien. De knoflook kan zo tientallen en zelfs honderden jaren bewaard worden.
Het probleem van de vervanging van nationale knoflook door goedkoop Chinees aanbod is ook aanwezig in andere Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Spanje, een van de grootste knoflookproducenten ter wereld. Maar er is geen enkel land met zo veel verschillende soorten als Tsjechië. De totale collectie, die zich in een wetenschappelijk centrum in Olomouc bevindt, bevat 640 verschillende soorten, waarvan sommige nergens anders op de wereld voorkomen.
Toch blijven binnenlandse knoflookgewassen verdwijnen. Twintig jaar geleden werd er nog 1.300 hectare beplant. In 2010 was dit slechts 70 ha. "Het probleem is dat knoflook zich niet reproduceert door middel van zaden, maar via de bulbils, die de hoofden van de plant vormen. Een nieuw gewas is dus afhankelijk van hoeveel knoflook er wordt verbouwd en de weersomstandigheden. Als er een kleine binnenlandse productie is, hebben wetenschappers niet voldoende materiaal voor onderzoek en het vinden van nieuwe methodes om de groente in stand te houden," aldus wetenschappers.
Er is nog hoop voor de Tsjechische knoflook en nationale wetenschappers. Consumenten raken zich recent meer bewust van de bedreiging die de importknoflook voor hun nationale kwaliteitsproduct vormt en beginnen de voorkeur te geven voor kwaliteit, ondanks de hogere prijs.
Bron: Radio.cz